Vidar Johansson är klar för OS i Tokyo. Efter gårdagens 8:18.31 i spanska Castellon de la Plana kom på onsdagen beskedet att Vidar Johansson har en plats i den svenska OS-truppen.
Vidar fick en fantastisk start på säsongen. I säsongens tre första lopp förbättrade han sitt personliga rekord varje gång. I säsongens första lopp slog Vidar det tidigare personliga rekordet med 19 (!!) sekunder, från 8:43.59 till 8:24.55. Fyra dagar senare förbättrade han det rekordet ytterligare när han sprang på 8:24.29, efter en bra början på den sista kilometern. Sommarens tredje personliga rekord kom i Nice. Vidar sprang med en bit nere i fältet, men var vaksam och täppte till de luckor som uppstod. Till skillnad från loppet innan höll Vidar ett jämnt tempo genom hela loppet, med 4:11 efter 1500m. Vidar kämpade hela vägen in, vilket ledde till ännu ett personbästa på 8:22.78. Endast 78 hundradelar från OS-kvalgräsen. Jagandet av OS-kvalgräsen fortsatte i Karlstad, där haren drog halva loppet i rätt fart. Vidar fick sedan solospringa resterande del av loppet och tyvärr blev det lite för tufft att hålla uppe farten själv. Han sprang i mål på 8:30.89, drygt åtta sekunder över gränsen. Sedan var det dags! Efter flera lopp precis över OS-kvalgränsen fick han tillslut en fullträff och på den sista kvaldagen var det äntligen dags för Vidar att OS-kvala. Han slår till med 8:18.31 vilket nästan är fyra sekunder under den internationella kvalgränsen på 3000m hinder. Det är väldigt imponerande av 24-åringen som gått från klarhet till klarhet. Kvalgränsen har varit målet för säsongen och han har jagat den under säsongens fem lopp. Förutom personbästa och OS-kval innebar loppet även att han förbättrar sitt eget distriktsrekord. Dessutom placerar han sig nu som fjärde bästa svensken genom alla tider efter Mustafa Mohamed, Anders Gärderud och Dan Glans. Vidar visar att man inte ska räkna ut honom förens det är över. Så länge det finns chanser kvar så är ingenting omöjligt. Text: Alva Thunberg Foto: Deca Text & Bild
0 Comments
Ullevilöparen Alexander Lundskog gick efter säsongen 2018 upp en sträcka från 400m häck till 800m. På hösten samma år började han även träna med Bannister Running. Förra året tog han sig för första gången under 1:50, när han slutade 4:a i SM-finalen på 1:49.37.
I år har han tagit ännu ett kliv upp och i debuten på Göteborg GP sprang han i mål på 1:47.90. Det fina resultatet följde han sedan upp med ett nytt pers på Sollentuna GP där han sprang på 1:47.36. Det var ett starkt startfält och han lade sig långt bak i fältet. Han sprang bra under loppet och hade krafter kvar på upploppet där han tog en placering. Lundskog slutade 7:a i finalen med två svenskar före, Andreas Kramer och Joakim Andersson. Efter de fina loppen fick Alexander chansen att representera Sverige i lag-EM på 800m. Han tycker att det kändes bra innan tävlingen och att han hade en härlig känsla med två bra lopp i kroppen. Det blev ett taktiskt lopp och efter ingång på gemensam bana höll han tempot uppe fram tills det var ett varv kvar. Resten av loppet höll Alexander sig i främre delen av klungan och han gick i mål som femma på 1:48.08. Återigen ett bra lopp och han visar att han är stabil på tider runt 1:47/1:48. Alexander säger att han nu efteråt är nöjd överlag och att han lärde sig en del ”Jag gjorde mycket bra, och hade lite som jag kunde gjort bättre”. Det ser lovande ut inför framtida lopp, där han får chansen att sänka perset ännu mer! Bannister Running är en löpgrupp i Göteborg med Per Skoog som huvudtränare. I den ingår aktiva från olika klubbar. De nämnda aktiva i artikeln har följande klubbtillhörighet: Alexander Lundskog, Ullevi FK/IK Vikingen Text: Alva Thunberg Foto: Deca Text & Bild Tre av våra tjejer födda 2004-2005 var på ordentlig rekordjakt i samband med Göteborg GP och kapade sina rekord rejält på 1500 m. Både Saga Provci och Agnes Thundal sprang strax över kvalgränsen till U20-EM.
Saga Provci fick chansen i damernas A-final och var yngst i startfältet. Saga fick ett stort lyft i slutet av förra sommaren då hon vann dubbla USM-guld i F16 och noterade då i guldloppet på 1500 m det personliga rekord hon nu hade innan tävlingarna - 4:32.27. Nu skulle hon kapa den tiden med 1.5 sek ner till 4:30.78. Det är hennes klart bästa säsongsdebut. Förra året, om vi bortser från 4.53 i ett taktiskt lopp så öppnade hon på 4:42.90. Då sprang hon senare tio sekunder snabbare. Inomhus öppnade Saga med 4:37.52 och avslutade även då tio sekunder snabbare - 4:27.41. 4:26.40 är en viktig tid i dubbel bemärkelse. Dels är det den gällande kvalgränsen till JEM. Men den är också gällande F17-distriktsrekord. Ett rekord som innehas av Katharina Jönnå, nu mer Sävestrand i efternamn. Hon har indirekt också delaktighet i det som nu händer då det var vänskapen mellan undertecknad och deras son som en gång i tiden förde mig ner till Göteborg och hennes man Bengt var min tränare i ett antal år. Katharinas 4:26.40 har överlevt i 47 år men får nu anses vara rejält hotat. För det är inte bara Saga som hotar det. Ett år yngre Agnes Thundal skulle göra en rejäl kapning av sitt personbästa. 4.45 hade Agnes med sig som officiellt PB utomhus. Inomhus sprang hon som snabbast 4:40.39 men ett testlopp på 4.34 bevisade att hon tagit ett rejält kliv framåt då det officiellt hade varit en av de bästa tiderna i åldersklassen de senaste femton året. Nu visade hon att hon tagit ytterligare ett kliv då hon efter att ha tagit rygg på farthållaren sprang på 4:28.23. En lysande tid för Agnes som precis som Saga kvalade in på 3000 m hinder i mitten av maj. Som om inte det vore nog så stod även Maud De Coninck för en stor rekordsänkning i B-finalen. 4:37.84 är åtta sekunder snabbare än vad hon noterade inomhus och hon sprang starkt hela vägen i vad som för alla våra tjejer var säsongsdebut på sträckan. De här tjejerna skulle alltså från början ha sitt egna åldersmästerskap, U18. Men då den tävlingen blev inställd så har siktet nu riktats om mot U20-gränserna vilka de klarat eller är nära i Sagas och Agnes fall. Fortsättning följer de kommande veckorna. Bannister Running är en löpgrupp i Göteborg med Per Skoog som huvudtränare. I den ingår aktiva från olika klubbar. De nämnda aktiva i artikeln har följande klubbtillhörighet: Saga Provci, IFK Göteborg Friidrott Agnes Thundal, IFK Göteborg Friidrott Maud De Coninck, Sävedalens AIK Text: Per Skoog Foto: Deca Text & Bild Alexander Lundskog kapade sitt personliga rekord med 1.47 sek i onsdags när han fick chansen i A-finalen på Göteborg GP och sprang just på 1.47!
Sist in i A-finalen var han. En strykning på Mark English gjorde att Lundskog fick en plats att på hemmaplan springa en snabb tid. Att kapaciteten var hög visste vi då han helt enkelt sprungit klart snabbare på säsongens första banpass än vad han tidigare gjort. Med sämsta personbästat på förhand var taktiken enkel att bara följa med längst bak i fältet. Han lyckades undvika den lätta turbulens som uppstod när Kramer blev inknuffad på innerplan. Väl under loppet var det bara att hänga med och han gjorde det bra och kunde på upploppet också passera kenyanen Jeremiah Mutai vars pers på förhand var mer än fem sekunder bättre. 1:47.90 i säsongsdebuten när vi vet att det finns betydligt mer att plocka ut med några till pass på bana smakar gott och var en väldigt fin start från Lundskog sida. Förra året sprang han 1:49.37 i SM-finalen när han var fyra och han är den svensk som än så länge i år har säsongsdebuterat snabbast. Detta öppnar givetvis upp för att på hemmaplan i Sverige få chansen att springa fler snabba lopp och det är bara att fortsätta ta dessa chanser. Träningskompisen Andreas Kramer fick ett snöpligt slut på sin säsongsdebut då han knuffades in på innerplan på första bortre långdsidan. Båda grabbarna springer här näst Sollentuna GP. Kramer är sedan tidigare redan klar för OS i Tokyo. Bannister Running är en löpgrupp i Göteborg med Per Skoog som huvudtränare. I den ingår aktiva från olika klubbar. De nämnda aktiva i artikeln har följande klubbtillhörighet: Alexander Lundskog, Ullevi FK/IK Vikingen Andreas Kramer, Ullevi FK/IK Vikingen Text: Per Skoog Foto: Eget |
Skribent
Per Skoog skriver om gruppens träning och prestationer på tävlingar. Arkiv
July 2024
Kategorier |