Lovisa Emanuelsson tokpersade med 13 sekunder vid IJSM och var bara 1.4 sekunder från final när hon sänkte sitt två veckor gamla pers ner till 4:46.26 på 1500 m. Den formstarke löpare följde två dagar upp med att sänka rekordet på 800 m med tre sekunder till 2:22.35.
Men det stora lyftet kom på IJSM och det var faktiskt relativt väntat. Första delen på måndagspasset gjordes utomhus och när Lovisa började skugga svenska rekordhållaren på 5 & 10 km förstod man att en nivåhöjning inträffat. Kanske inte helt väntat heller då Lovisa inte kunde tävla i början på säsongen på grund av att hon stukat foten kraftigt tidigare under vintern och första loppet skedde först 4 febaruari (5:01.89). Lovisa följde upp med 4:59.93 på Bannister Winter Classic men nu kom det stora lyftet. Utomhus har hon sprungit på 4:54.99. Hon smög länge med bra i försöksloppet i Örebro och smög sig uppåt i fältet. Det gick i klar persfart och med 300 m kvar såg det ut som hon skulle underskrida tiderna från det första heatet men på sista varvet blev det tungt och hon skulle precis missa finalen med en dryg sekund. 4:46.26 är ändå ett klart besked på vart hon är på väg och hon följde upp med att sätta personligt rekord på 800 m för två dagar sedan i ett lopp där andra halvan gick lite snabbare än den första. I hård kamp med Alva Thunberg, som även hon totalpersade, så sprang hon på 2:22.35. Det skiljde bara en hundradel. I samma klass var nu Agnes Thundal i final men hon var tyvärr fortfarande påverkad av den sjukdom som inträffat efter säsongsdebuten på 800 m så hon slutade på en för henne lite blygsam sjunde plats i den mycket taktiska och långsamma finalen. Positivt ändå med hennes 2.13 på 800 m som var hennes snabbaste tid sen innesäsongen 2022 då hon sprang så fort som 2.10. Text & foto: Per Skoog
0 Kommentarer
Andreas Kramer vann dubbla guld på ISM när han för andra gången upprepade 800 m och 1500 m dubbeln. Alexander Lundskog (800 m) och Leo Magnusson (1500 m) tog var sin bronsmedalj.
Fyra av möjliga nio medaljer på herrsidan skulle troligtvis varit mer om klubbkompisen Vidar Johansson fått hålla sig frisk. De flesta tävlar för Ullevi FK av gruppens framgångsrika killar i dagsläget förutom Leo Magnusson som representerar Sävedalens AIK. Kramer tuggade på i halvgod fart på herrarnas 800 m final och vann den. Lundskog låg länge tvåa men fick se sig besegrad av en snabbt avslutande Habtom Asgede som tog silvret. Segertiden 1:47.93 är klart godtagbar. Lundskog noterade 1:49.94. Det blev växeldragning i herrarnas 1500 m final men Kramer var med hela tiden och med en 27:a sista 200 m så lämnade han alla bakom sig. Leo utmanade Jonathan Grahn om silvret men fick ge sig med sju hundradelar. Tider 3:42.24 respektive 3:44.58. En bra insats av båda. Förra årets ISM-medaljör Saga Provci koncentrerade sig nu på 1500 m där hon blev fyra på 4:23.36. Hon lyckades denna gången, trots dragning i 1400 m, hålla sig Elin Brink bakom sig vilket ändå var starkt men kontakten med topptrion grusades tyvärr i starten. Madeleine Björlin-Delmar tog sig återigen till en SM-final men slutade där åtta. Ebba-Stina Bjuve kom direkt från skidresa och slutade faktiskt sist på 800 m men tog en grym revansch dagen efter när hon satte personbästa med åtta sekunder ner till 4.39.67 och hon var faktiskt bara 2 sekunder från finalplats. Text: Per Skoog Foto: Deca Text & Bild Det är dags att lära sig lite nya namn. Nike Emanuelsson, född 2009, sprang i helgen för första gången under 3.00 när hon sprang 2:59.76 på Bannister Winter Classic.
Nike är allsidig och blev tidigare i vinter svensk mångkampsmästarinnan i F15 efter att på sista grenen 600 m avancerat upp på första plats. Förra året sprang hon på 3:04.32 men har man sett henne springa banintervaller på onsdagarna i Friidrottens Hus så förstår man att hon har något på gång. Hon tävlade redan på tisdagen och sprang då på 2:18.92, 1.5 sekund ifrån vad hon gjorde i somras. Uppladdningen med en förkylning och bara ett lättare pass inför var dock inte perfekt men fyra dagar senare var hon redo att sänka sitt personliga rekord och årsbästa rejält. Loppet var mixat vilket innebar att hon hade några P15-killar som låg framför henne. Loppets öppning var snabb med 33 sek första 200 m men Nike kunde hålla i hela loppet bra, inkluderat sista varvet då de på pappret lite bättre killarna försvann framåt i en spurtduell. 2:59.76 hade man förra året varit sverigeetta på men 09-klassen är en av de bästa åldersklassserna på flera år och bara i år har fem tjejer sprungit under 3.00 där Sverigeettan i dagsläget har 2.56. Inte bara Nile sprang personligt rekord utan även Alice Lindblad noterade en fin tid i 3:06.75 vilket placerar henne som tia i åldersklassen just nu. Agnes Thundal och Ebba-Stina Bjuve sprang båda på 2.13 på Bannister 800 m på tisdagen. För Bjuve var den en sänkning med två sekunder av det tre dagar gamla perset medan det för Thundal var säsongsdebut.
Thundal sprang redan för två år sedan 2.10 inomhus på 800 m. Lite strulighet senaste tiden gjorde därför att detta var ett glädjande besked. För unga (född 2007) Ebba-Stina så var detta det tredje loppet för säsongen. 2.17 följdes av 2.15 och nu 2.13 för Ebba-Stina som förra året skrällde på USM med en bronsmedalj när hon slog sitt personliga rekord med 4.5 sekunder. Nu har hon redan sänkt sitt rekord med ytterligare 3 sekunder. Text: Per Skoog Foto: Dexa Text & Bild Aldrig tidigare har Bannister representerats av fyra personer (av totalt möjliga tolv) på Nordenkampens medel/långsträckor. Alexander Lundskog, Vidar Johansson, Saga Provci och Leo Magnusson entrar under söndagen arenan en bit utanför Oslo. Det tidigare rekordet var tre personer vilket skedde 2023 och även 2017.
Alexander Lundskog är först ut klockan 13.50 på 800 m. Efter en fin insats i Sätra i ett taktiskt lopp är han ute efter att kunna följa några bra ryggar för att få till en snabb tid och få en bra placering. Uppgiften ser väl lämplig ut för Lundskog som i tisdags på hemmaplan inte riktigt fick till det som vi hoppats. Vidar Johansson har sin 3000 m start klockan 15.15 idag och sprang så sent som i torsdags 5 km på Nordirland där han som bäste svensk slutade på en fjärdeplats och där Sverige vann lagtävlingen före Finland. Vidars senaste snabba lopp på sträckan var 2021 när han sprang på 7:56.4. Sedan dess har han vunnit två SM-guld på sträckan men framförallt slagit igenom på hinder. Grundträningen har varit väldigt bra och det blir intressant att se var han står på sträckan där det är beställt pace för 7.45 av Danmark/Island. 1500 m löparen Saga Provci startar idag klockan 16.15. 19-åringen som radade upp snabba jämna lopp har inlett säsongen 2024 på ett liknande sätt. Säsongsdebuten var 4 sekunder snabbare än dito förra året. Hon sänkte sig sedan med en dryg halvsekund ner till 4:22.19 förra helgen i Norge men det var långt ifrån ett perfekt lopp. Sagas form är bra och vi bara väntar på ett snabbt lopp. Tjejen som vann i Norge förra veckan finns med i startfältet och ytterligare någon tjej till som kan vara nyttig då finskorna ställer upp ett starkt lag på pappret med VM-löparen Nathalie Blomqvist och olympiern Sara Lappalainen (f.d Kuivisto). Detta blir för övrigt Sagas andra senioruppdrag, hon debuterade ju vid förra årets Nordenkamp. Sist ut för dagen, klockan 16.30 i landskampens sista gren, är Leo Magnusson. Hans 3:43.21 i Sätra var även här en bra säsongsinledning där han underskred Vidars klubbrekord (och nuvarande innepers) för Sävedalen. Inte helt ovikigt i den interna jargongen killarna emellan (:)). Idag väntas ett snabbt lopp med ett passande startfält och loppet i kroppen bör vara en positiv injektion inför detta loppet. Det kommer att sättas upp bra fart lämpligt för att springa ett snabbt lopp och vi hoppas att Leo kan visa prov på samma fina spurtförmåga som han visade i Karlstad i somras där ett starkt slutvarv tog honom ner till 3:39.65. Leo har haft en bra grundträning som ju inkluderade medalj på terräng-SM och deltagande på både terräng-NM och terräng-EM. På pappret är Sverige favorit på både dam och herrsidan. Tävlingen sänds i SVT1 och SVT Play från klockan 13.00. Text: Per Skoog Foto: Deca Text & Bild Grafik: Madeleine Björlin-Delmar |
Skribent
Per Skoog skriver om gruppens träning och prestationer på tävlingar. Arkiv
July 2024
Kategorier |