Femman från IVM i Istanbul 2022, Andreas Kramer, entrar senare idag Glasgow för sitt fjärde inomhus-VM och faktiskt gör han sitt nione internationella inomhusmästerskap på 10 år. Det enda år han inte deltog på inomhusmästerskap var 2020 när IVM ställdes in så han har gjort samtliga mästerskap sedan han som 17 år gammal (skulle fylla 18 år i april) blev uttagen till IEM i Prag. Redan året efter kom första IVM i Portland och sedan har det fortsatt. Det här året har vi ett litet annat fokus där OS är det stora målet och där EM kommer på vägen, men faktum är att formen är god och senaste förberedande passen inför har rullat på fint. Samtidigt är 800 m en tuff, intensiv sträcka sär mycket kan ske. Men känslan är god inför. Så här ser Kramers heat ut. Heatindelningen är gjord via ranking. Mohamed Attaoui, semifinalist på VM i Budapest, är den som sprungit snabbast i år. Belgaren Tibo de Smet är tillbaka efter skada och sjukdom. Förra året var han världstvåa och i startfältet finns bland annat också junior-EM-vinnaren från Jerusalem Jakub Dudycha. Motståndarna är genomgångna och ett 45 min taktiksnack fick denna gången tas på telefon. Det gäller att vara öppen för flera olika scenarior för 800 m och Kramer har med sin rutin goda förutsättningar att hantera olika situationer. Text: Per Skoog Foto: Deca Text & Bild Artwork: Madeleine Björlin-Delmar
0 Comments
Lovisa Emanuelsson tokpersade med 13 sekunder vid IJSM och var bara 1.4 sekunder från final när hon sänkte sitt två veckor gamla pers ner till 4:46.26 på 1500 m. Den formstarke löpare följde två dagar upp med att sänka rekordet på 800 m med tre sekunder till 2:22.35.
Men det stora lyftet kom på IJSM och det var faktiskt relativt väntat. Första delen på måndagspasset gjordes utomhus och när Lovisa började skugga svenska rekordhållaren på 5 & 10 km förstod man att en nivåhöjning inträffat. Kanske inte helt väntat heller då Lovisa inte kunde tävla i början på säsongen på grund av att hon stukat foten kraftigt tidigare under vintern och första loppet skedde först 4 febaruari (5:01.89). Lovisa följde upp med 4:59.93 på Bannister Winter Classic men nu kom det stora lyftet. Utomhus har hon sprungit på 4:54.99. Hon smög länge med bra i försöksloppet i Örebro och smög sig uppåt i fältet. Det gick i klar persfart och med 300 m kvar såg det ut som hon skulle underskrida tiderna från det första heatet men på sista varvet blev det tungt och hon skulle precis missa finalen med en dryg sekund. 4:46.26 är ändå ett klart besked på vart hon är på väg och hon följde upp med att sätta personligt rekord på 800 m för två dagar sedan i ett lopp där andra halvan gick lite snabbare än den första. I hård kamp med Alva Thunberg, som även hon totalpersade, så sprang hon på 2:22.35. Det skiljde bara en hundradel. I samma klass var nu Agnes Thundal i final men hon var tyvärr fortfarande påverkad av den sjukdom som inträffat efter säsongsdebuten på 800 m så hon slutade på en för henne lite blygsam sjunde plats i den mycket taktiska och långsamma finalen. Positivt ändå med hennes 2.13 på 800 m som var hennes snabbaste tid sen innesäsongen 2022 då hon sprang så fort som 2.10. Text & foto: Per Skoog Andreas Kramer vann dubbla guld på ISM när han för andra gången upprepade 800 m och 1500 m dubbeln. Alexander Lundskog (800 m) och Leo Magnusson (1500 m) tog var sin bronsmedalj.
Fyra av möjliga nio medaljer på herrsidan skulle troligtvis varit mer om klubbkompisen Vidar Johansson fått hålla sig frisk. De flesta tävlar för Ullevi FK av gruppens framgångsrika killar i dagsläget förutom Leo Magnusson som representerar Sävedalens AIK. Kramer tuggade på i halvgod fart på herrarnas 800 m final och vann den. Lundskog låg länge tvåa men fick se sig besegrad av en snabbt avslutande Habtom Asgede som tog silvret. Segertiden 1:47.93 är klart godtagbar. Lundskog noterade 1:49.94. Det blev växeldragning i herrarnas 1500 m final men Kramer var med hela tiden och med en 27:a sista 200 m så lämnade han alla bakom sig. Leo utmanade Jonathan Grahn om silvret men fick ge sig med sju hundradelar. Tider 3:42.24 respektive 3:44.58. En bra insats av båda. Förra årets ISM-medaljör Saga Provci koncentrerade sig nu på 1500 m där hon blev fyra på 4:23.36. Hon lyckades denna gången, trots dragning i 1400 m, hålla sig Elin Brink bakom sig vilket ändå var starkt men kontakten med topptrion grusades tyvärr i starten. Madeleine Björlin-Delmar tog sig återigen till en SM-final men slutade där åtta. Ebba-Stina Bjuve kom direkt från skidresa och slutade faktiskt sist på 800 m men tog en grym revansch dagen efter när hon satte personbästa med åtta sekunder ner till 4.39.67 och hon var faktiskt bara 2 sekunder från finalplats. Text: Per Skoog Foto: Deca Text & Bild Det är dags att lära sig lite nya namn. Nike Emanuelsson, född 2009, sprang i helgen för första gången under 3.00 när hon sprang 2:59.76 på Bannister Winter Classic.
Nike är allsidig och blev tidigare i vinter svensk mångkampsmästarinnan i F15 efter att på sista grenen 600 m avancerat upp på första plats. Förra året sprang hon på 3:04.32 men har man sett henne springa banintervaller på onsdagarna i Friidrottens Hus så förstår man att hon har något på gång. Hon tävlade redan på tisdagen och sprang då på 2:18.92, 1.5 sekund ifrån vad hon gjorde i somras. Uppladdningen med en förkylning och bara ett lättare pass inför var dock inte perfekt men fyra dagar senare var hon redo att sänka sitt personliga rekord och årsbästa rejält. Loppet var mixat vilket innebar att hon hade några P15-killar som låg framför henne. Loppets öppning var snabb med 33 sek första 200 m men Nike kunde hålla i hela loppet bra, inkluderat sista varvet då de på pappret lite bättre killarna försvann framåt i en spurtduell. 2:59.76 hade man förra året varit sverigeetta på men 09-klassen är en av de bästa åldersklassserna på flera år och bara i år har fem tjejer sprungit under 3.00 där Sverigeettan i dagsläget har 2.56. Inte bara Nile sprang personligt rekord utan även Alice Lindblad noterade en fin tid i 3:06.75 vilket placerar henne som tia i åldersklassen just nu. Agnes Thundal och Ebba-Stina Bjuve sprang båda på 2.13 på Bannister 800 m på tisdagen. För Bjuve var den en sänkning med två sekunder av det tre dagar gamla perset medan det för Thundal var säsongsdebut.
Thundal sprang redan för två år sedan 2.10 inomhus på 800 m. Lite strulighet senaste tiden gjorde därför att detta var ett glädjande besked. För unga (född 2007) Ebba-Stina så var detta det tredje loppet för säsongen. 2.17 följdes av 2.15 och nu 2.13 för Ebba-Stina som förra året skrällde på USM med en bronsmedalj när hon slog sitt personliga rekord med 4.5 sekunder. Nu har hon redan sänkt sitt rekord med ytterligare 3 sekunder. Text: Per Skoog Foto: Dexa Text & Bild Aldrig tidigare har Bannister representerats av fyra personer (av totalt möjliga tolv) på Nordenkampens medel/långsträckor. Alexander Lundskog, Vidar Johansson, Saga Provci och Leo Magnusson entrar under söndagen arenan en bit utanför Oslo. Det tidigare rekordet var tre personer vilket skedde 2023 och även 2017.
Alexander Lundskog är först ut klockan 13.50 på 800 m. Efter en fin insats i Sätra i ett taktiskt lopp är han ute efter att kunna följa några bra ryggar för att få till en snabb tid och få en bra placering. Uppgiften ser väl lämplig ut för Lundskog som i tisdags på hemmaplan inte riktigt fick till det som vi hoppats. Vidar Johansson har sin 3000 m start klockan 15.15 idag och sprang så sent som i torsdags 5 km på Nordirland där han som bäste svensk slutade på en fjärdeplats och där Sverige vann lagtävlingen före Finland. Vidars senaste snabba lopp på sträckan var 2021 när han sprang på 7:56.4. Sedan dess har han vunnit två SM-guld på sträckan men framförallt slagit igenom på hinder. Grundträningen har varit väldigt bra och det blir intressant att se var han står på sträckan där det är beställt pace för 7.45 av Danmark/Island. 1500 m löparen Saga Provci startar idag klockan 16.15. 19-åringen som radade upp snabba jämna lopp har inlett säsongen 2024 på ett liknande sätt. Säsongsdebuten var 4 sekunder snabbare än dito förra året. Hon sänkte sig sedan med en dryg halvsekund ner till 4:22.19 förra helgen i Norge men det var långt ifrån ett perfekt lopp. Sagas form är bra och vi bara väntar på ett snabbt lopp. Tjejen som vann i Norge förra veckan finns med i startfältet och ytterligare någon tjej till som kan vara nyttig då finskorna ställer upp ett starkt lag på pappret med VM-löparen Nathalie Blomqvist och olympiern Sara Lappalainen (f.d Kuivisto). Detta blir för övrigt Sagas andra senioruppdrag, hon debuterade ju vid förra årets Nordenkamp. Sist ut för dagen, klockan 16.30 i landskampens sista gren, är Leo Magnusson. Hans 3:43.21 i Sätra var även här en bra säsongsinledning där han underskred Vidars klubbrekord (och nuvarande innepers) för Sävedalen. Inte helt ovikigt i den interna jargongen killarna emellan (:)). Idag väntas ett snabbt lopp med ett passande startfält och loppet i kroppen bör vara en positiv injektion inför detta loppet. Det kommer att sättas upp bra fart lämpligt för att springa ett snabbt lopp och vi hoppas att Leo kan visa prov på samma fina spurtförmåga som han visade i Karlstad i somras där ett starkt slutvarv tog honom ner till 3:39.65. Leo har haft en bra grundträning som ju inkluderade medalj på terräng-SM och deltagande på både terräng-NM och terräng-EM. På pappret är Sverige favorit på både dam och herrsidan. Tävlingen sänds i SVT1 och SVT Play från klockan 13.00. Text: Per Skoog Foto: Deca Text & Bild Grafik: Madeleine Björlin-Delmar I mars 2021 gjorde Leo Magnusson premiär i ett internationellt mästerskap när han sprang IEM på 1500 m i Torun.
Förra året harade han i Karlstad GP när träningskompisen Suldan Hassan vann 3000 m men det skulle dröja till lördagen den 29 april innan han skulle entra tävlingsbanan igen. Leo har tränat på ett längre tag efter en skada han drabbades av våren 2021 och de som följer oss på sociala medier har sett han köra åtskilliga pass av god kvalitet med Kramer, Hassan och Johansson. Att han därför skulle springa bra i första tävlingen var givet, men kanske inte så här bra. Lerumsloppet är långt ifrån en snabb bana som mäter 10.19 km. Den bjöd dessutom på rejäl vind för dagen förutom några sedvanliga rejäla backar. Att banan inte är snabb kungör också banrekordet som inför låg på 31.38 satt av Yared Admasu, Hälle IF 2015. Leo höll i början ihop med Alexander Nilsson men ryckte efter 4 km i en stigning och vid 6 km hade luckan redan utökats till 24 sekunder. Den fortsatte sedan växa när Leo stormade fram. Efter en vass avslutningskilometer kunde han skära mållinjen på 30.46. D.v.s nytt banrekord med 52 sekunder! Segermarginalen byggdes till slut upp till 1.51 ner till Alexander Nilsson. Så overall en väldig positiv comeback för Leo där 3.01 per kilometer på Lerumsloppets tuffa bana imponerar. Han hade stått sig väl på förra veckans SM 10 km. Bannister Running är en löpgrupp i Göteborg med Per Skoog som huvudtränare. I den ingår aktiva från olika klubbar. De nämnda aktiva i artikeln har följande klubbtillhörighet: Leo Magnusson, Sävedalens AIK Text & foto: Per Skoog När Ystad bjöd in till SM 10 km så tog både Vidar Johansson och Suldan Hassan medaljer. För Suldans del var det lite av en comeback där post-covid förstörde stora delar av säsongen.
Både Vidar och Suldan har en bra grundträningssäsong bakom sig och därför var det ändå med försiktig optimism som båda ställde sig på startlinjen. Samuel Russom strack iväg direkt från start och det bildades bakom en klunga där Vidar och Suldan tillsammans var de som styrde. Drygt halvvägs så var avståndet till Russom för stort för att tillsammans kunna jobba ikapp och de ej fått assistans i farthållningen så beslutade dem för att mer inrikta sig på medaljstriden. Den drogs upp på allvar med 400 m kvar när Vidar tryckte till. Han fick så småningom en lucka och gick mot silvret. Suldan skulle få vänta länge innan han kom förbi Yohanes Kiflay som var en av två hässelbylöpare som varit med i klungan med Suldan och Vidar. Tiderna lite blygsamma, 29.09 för Vidar och 29.10 för Suldan. Säkerligen fanns någon halvminut att plocka mot en snabbare bana och om tempot inte slagits av vid 6 km. Bra besked i alla fall för båda. För Suldan ett skönt kvitto på att han är tillbaka på tävlingsbanan efter att ha kunnat rulla på träningen ett bra tag. Redan till helgen gör en annan löpare, nämligen Leo Magnusson, en start på milen då han springer det kuperade Lerumsloppet. Bannister Running är en löpgrupp i Göteborg med Per Skoog som huvudtränare. I den ingår aktiva från olika klubbar. De nämnda aktiva i artikeln har följande klubbtillhörighet: Vidar Johansson, Ullevi FK (IK Vikingen) Suldan Hassan, Ullevi FK (Utby IK) Leo Magnusson. Sävedalens AIK Text & Foto Per Skoog Saga Provci slog i tävlingar i Sollentuna under lördagen till med 4:21.48 i ett lopp där hon blev tvåa. Tiden är den tredje snabbaste av en junior i Sverige någonsin.
Redan förra veckan när hon sprang på 4:26.37 klev hon upp på topp-10-listan i Sverige. 18-åringen som i höst fyller 19 år sprang ju förra året JVM på 1500 m och avslutade säsongen med att sänka Malin Ewerlöfs svenska juniorrekord på 1000 m. Vinterträningen har rullat på bra och Saga har radat upp fina pass. Att det därför skulle gå bra i något av de första loppen var ganska givet - men första loppet i Karlstad var kanske inte helt till belåtenhet även om hon noterade ett nytt innepers. I Sollentuna var det en helt annat känsla i kroppen för Saga. Tempot var beställt till 2.17 första 800 m. Haren gick dock lugnare från början och det var främst på det tredje varvet som tempot började skruvas upp. Vid 800 m hade Saga 2:20.7 och låg då trea efter haren och Elin Brink. Snittfarten indikerade således en tid på strax under 4:24 men tempot skulle fortsatt hållas högt in mot mål. Haren klev av vid 1000 m och Brink var den som borrade längst fram. Med ett varv kvar attackerade Saga och tog sig förbi Elin och fick med sig Olivia Weslien som slagit Saga i säsongsdebuten i Karlstad med en sekund. Med 110 m kvar pressade sig Olivia, som i höstas debuterade i seniorlandslaget på Finnkampen, förbi och skulle glida ifrån till vinst. Saga lyckades dock hålla de andra meriterade tjejerna bakom sig och bli tvåa på 4:21.48. Tiden är fem sekunder bättre än hennes personliga rekord från förra veckan och även under den tid hon gjorde som bäst utomhus - 4:21.89. Den är också 2.5 sekunder under sommarens JEM-kvalgräns på 1500 m och det är än så länge den tredje bästa tiden av en junior i världen i år. Bara ungdomsstjärnorna Sofia Thøgersen och Jolanda Kallabis - båda guldmedaljörer vid ungdoms-EM i Jerusalem förra sommaren, har sprungit några sekunder fortare (4:18.07 / 4:18.94). Kallabis som var europaetta utomhus i den åldersklassen som nu får springa JEM i sommar vann 2000 m hinder på 6:20.22 - en tid hon förbättrade till 6:07.72 (!) i september. Thøgersen tog brons på 2000 m hinder under förmiddagen i Jerusalem men vann samma kväll (!) 3000 m. Summa summarum: Provci är på väg framåt och närmar sig tjejer som garanterat är medaljkandidater på det de ställer upp i vid sommaren junior-EM. De två juniorer som har sprungit snabbare är Malin Ewerlöf som innehar rekordet på 4:11.70 samt Alice Magnell Millan som för två år sedan sprang på 4:20.51. Text & foto: Per Skoog Malin Ewerlöfs (numera Ewerlöf-Krepp) svenska juniorrekord på 1000 m stod sig i 32 år tills Saga Provci på Slottsskogsvallen under lördagkvällen underskred den gamla rekordtiden med nästan en sekund under en tävling som passade nog döpts till Rekordslakten. 17-åringens tid 2:47.11 är den sjunde snabbaste juniortiden i världen i år.
Saga som är född 2004 har tagit ett kliv framåt i år och deltog i början av augusti vid junior-VM i colombiska Cali. Där lyckades hon inte avancera till finalen, men hon har efter hemkomst visat fin form och tog bland annat tre guld vid junior-SM i Sollentuna för några veckor sedan. Nu fick hon hjälp av finnkampstvåan på 5000 m, tillika träningskamraten Sara Christiansson i drygt 650 m. Planen var att passera 66.0 på första 400 m och med 65.6 passerade man till och med lite snabbare. 600 m passerades på 1:39.08 det vill säga helt perfekt för att ändå ha en liten marginal sista varvet där det skulle bli lite tuffare att hålla uppe tempot själv. Saga passerade 800 m på 2:12.4 och därmed fanns det goda chanser att ta rekordet då hon fortsatte hålla bra fart. Med 34.6 sista 200 m gick hon i mål på preliminära 2:47.13 som skulle justeras ner två hundradelar till 2:47.11. Saga berättar själv efter loppet om känslorna att vara nybliven rekordhållerska. - Det känns otroligt bra, väldigt kul. Sara var en fantastisk hare, hon höll perfekta tider. Sista 300 m var det bara att trycka. Och det är en fin skara som Saga sällar sig till när det gäller rekordhållare på 1000 m. Malin Ewerlöf satte också sitt rekord det året hon skulle fylla 18 år, 1990 i Västerås, då hon sprang på 2:48.09. Sju år senare slog hon svenskt rekord på 1500 m med 4:05.49 och året därefter tog hon också över det svenska rekordet på 800 m när hon sprang 1:59.44 i semifinalen vid EM i Budapest. Dagen efter tog hon EM silver i finalen - hennes största bedrift i seniorkarriären. Så det var verkligen inte vem som helst som innehade rekordet. Sagas övertagande av rekordet innebär nu att samliga fyra svenska rekord på sträckan är noterade just på Slottsskogsvallen. 2015 slog Kalle Berglund svenska juniorrekordet på sträckan. 2016 slog både Johan Rogestedt och Lovisa Lindh seniorrekordet. Lovisa skulle dessutom förbättra sitt året efter. Det är inte första gången en bannisterlöpare slår rekordet. 2015 i Umeå slog nämligen Andreas Kramer sitt första svenska rekord just på 1000 m - ett rekord han dock bara fick behålla i ett par veckor (även Andreas sprang i det loppet där Kalle slog juniorrekordet och förbättrade sig där med en sekund. Till livesändningen får hon också frågan hur det känns att göra denna skara sällskap som rekorhållare: - Det känns coolt och kul att vara i deras sälllskap. Det är väldigt duktiga löpare, idoler egentligen så det är kul. Saga fyller 18 år först i oktober och har således ett år kvar i juniorklassen och har därmed möjlighet att förbättra rekordet även nästa år. Text & foto: Per Skoog |
Skribent
Per Skoog skriver om gruppens träning och prestationer på tävlingar. Arkiv
July 2024
Kategorier |